Restaurant Week – jesień 2025

Trwa kolejna edycja Restaurant Week! O moim pierwszym wyjściu na festiwal foodies, pisałam Wam na wiosnę. Wtedy wybrałyśmy się również na śniadanie i odkryliśmy fenomenalne połączenie kuchni świata z naszą lokalną, śląską. Teraz postawiliśmy na miejsce bardziej tradycyjne – znane na kulinarnej mapie Katowic od dawna.

Gdzie kuchnia stara miesza się z nową

Stare i Nowe – bo tak nazywa się restauracja, do której się wybraliśmy. Piszą o sobie, że są połączeniem tradycji i oryginalności, doświadczenia i nowości. Inspirują się kuchnią śródziemnomorską i oferują bogaty wybór win, w którym pomoże dostępny na miejscu sommelier! Czy znaleźliśmy tam wszystkie te zapewnienia? Sprawdźcie!

Festiwal foodies pozwala odkrywać nowości

Tak jak poprzedniej edycji, wybraliśmy oba menu, żeby skosztować każdej pozycji. Menu restauracji jest dosyć różnorodne i przystosowane do bardziej polskich smaków. Więc co zjedliśmy w Stare i Nowe? Na przystawkę restauracja zaoferowała włoskie pierożki fiocchi nadziewane mascarpone i gruszką wraz z rukolą. W menu wegetariańskim znajdziemy krem z pietruszki z gruszką i czarnuszką. Przyznam, że dzień, w którym wybraliśmy się na kolację był deszczowy, zimny i wietrzny, więc rozgrzewający krem z obecnie królującym sezonowym owocem – gruszką, wjechał idealnie. Sakiewki fiocchi również były smaczne, słodziutkie i comfortowe.

Na obiad również podróżujemy w kierunku Italii, bo Menu A oferuje klasyczne połączenie – gnocchi z gorgonzolą, a do tego bardziej polsko – bo kieszonkę schabową z suszonymi pomidorami. Połączenie lekkie i niezawodne, bo kto nie lubi kluseczek w aromatycznym sosie?

W menu wegetariańskim propozycja była troszkę bardziej egzotyczna – Spaghetti Nero Sepia z owocami morza. Jeżeli nie jedliście nigdy takiego makaronu, na pewno kojarzycie jego charakterystyczny czarny kolor, który wynika z barwienia atramentem z kałamarnicy. Owoców morza było niewiele, ale były dobrze przyrządzone i ich smak był bardzo wyrazisty. Sam makaron był jednak wyjątkowo tłusty i po krótkiej chwili, gdy nieco ostygł, jego tłustość była lekko uciążliwa.

Restaurant Week – jesień 2025
Restaurant Week – jesień 2025

Francuskie słodkości

Parfait lodowe z chałwy

Deser był wspólny dla obu menu i tutaj zaskoczenie – bo z kierunku włoskiego podróżujemy do Francji. Parfait lodowe z chałwy, polane było wiśniowym musem. Parfait to francuski deser z długą historią, który robiony jest z żółtek jaj, cukru i śmietanki. Dla mnie była to najlepsza propozycja wieczoru, bo jego konsystencja była faktycznie zbita jak blok lodowy, ale jednocześnie bardziej kremowa i gładka. Mus z czarnej wiśni był dosyć słodki, ale dobrze komponował się z bardzo delikatnie wyczuwalną chałwą. Deser okazał się dla mnie najlepszym daniem z zaproponowanego menu!

Owoce morza idą w parze z białym winem!

Bardzo cieszyłam się na zapewnienia na stronie, że Stare i Nowe oferują pomoc sommeliera w doborze wina. Bo co najlepiej podkreśla smak owoców morza? Białe wino! Wchodząc do restauracji powitały nas ściany pełne pięknie wyeksponowanych butelek wina! Niestety to było wszystko z oferty lokalu. Wprawdzie panie obsługujące nasz stolik starały się doradzić, jednak mogły zaoferować tylko to, co było obecnie otwarte w lodówce, więc ostatecznie wybór zawęził się do 6 win i wybrałam jedyne, które było białe i wytrawne. Na szczęście ten hiszpański wybór był smaczny i fajnie uzupełniał makaron, jednak po wcześniejszym przeczytaniu strony trochę się zawiodłam.

Restaurant Week – jesień 2025

W tym roku chyba nie uda mi się zdążyć, aby skorzystać z opcji śniadaniowej, ale na pewno postaram się podczas przyszłej edycji festiwalu! Ogólnie uwielbiam to wydarzenie i jest to świetny powód, aby poznać nowe miejsca lub spróbować ciekawych propozycji w tych już znanych. Korzystaliście kiedyś z oferty Restaurant Week? A może jako foodies świętujecie każdą edycję?

zainspiruj się na instagramie

Odkryj treści związane z lifestylem, self-care, pielęgnacją roślin domowych i pysznym jedzeniem. Dołącz, by czerpać inspiracje każdego dnia!

Obserwuj mnie na Instagramie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*