Świąteczne słodkości
Świąteczne słodkości

Będąc w klimacie świątecznym, jednocześnie nie opuszczamy tematów kulinarnych! Nie da się ukryć, że to właśnie jedzenie jest szalenie dużą istotą polskich tradycji świątecznych. Ostatni rozmawialiśmy sobie o śląskich tradycjach i ten wpis wzbudził Wasze zainteresowanie, dziękuję za wszystkie komentarze! Dzisiaj chciałam pozostać w temacie jedzenia, ale tym, którym zajmuje się w swojej rodzinie. Świąteczne słodkości to moja domena, która sprawia mi ogromną przyjemność!

Tradycyjne słodkości bożonarodzeniowe

Mak jest chyba jednym z popularniejszych składników, który tworzy świąteczne słodkości. Śląskie makówki, o których pisałam w poprzednim wpisie, czy makowiec, kochany w centralnej części Polski. Ja za makiem nie przepadam, więc nie są to wypieki, które mnie ekscytują, ale zdecydowanie skłaniam się ku innemu smakowi – korzennemu. Wszelakie wyroby piernikowe, korzenne ciasteczka, zapach cynamonu to coś, co wypełnia moje serce cały sezon zimowy! A w Wasze gusta który smak trafia bardziej? Wyroby makowe, czy piernikowe? A może kochacie oba? 🙂

Bardzo lubię korzystać również z sezonowości produktów, a po sezonie jesiennym, na naszych stołach króluje mnogość różnych gatunków jabłek. Stąd szarlotka jest ciastem, które nie zostaje przeze mnie zapomniane w sezonie zimowym. Cudny otulający zapach cynamonu wypełniający cały dom!

Zimowa szarlotka

Serniki podstawą polskiego stołu

Przyznam, że kocham serniki. Chciałabym powiedzieć, że każde, ale skłamałabym – jestem team sernik bez rodzynek! Jednakże, gdy zostanę postawiona w sytuacji: zjeść sernik z rodzynkami albo nie zjeść go wcale – przeżyję obecność bakalii 😉 Jednakże sama nigdy nie dodam rodzynek do moich serników!

Świąteczne słodkości – nowocześnie

Ciastem, które jest bardzo popularne, pyszne i otulające jest ciasto marchewkowe. Chyba moje ulubione na świątecznym stole, wraz z polewą z białej czekolady i serka śmietankowego. Jednak jest to przepis, który wprowadziłam do mojej rodziny, a który (o  zgrozo!) nie był popularny na świątecznym stole. Na szczęście mogłam to zmienić 🙂

Ale na pisaniu o słodkościach nie chcę zakończyć tego wpisu. W końcu o jedzeniu się nie tylko rozmawia, ale trzeba je tworzyć i smakować z miłością i pasją! Dlatego dzisiaj chciałam się podzielić z Wami moim pomysłem na nowoczesne podejście do świątecznych słodkości – kokosowy sernik bez pieczenia. Bez pieczenia – więc last minute, który nie zajmie Wam dużo czasu i pozwoli skupić się na innych przygotowaniach albo na zasłużonym odpoczynku! Cudownie kremowy, bielutki jak śnieżna zima, za którą tak tęsknimy!

Przepis na kokosernik

Kokosernik bez pieczenia

Spróbuj tego kokosowego serniczka, lekkiego niczym śnieżny puch!

Składniki

  • 250g herbatników pełnoziarnistych,
  • 100g masła,
  • 50g żelatyny,
  • 400g mleczka kokosowego,
  • 500g twarogu,
  • 50g cukru pudru lub słodzidła jak ksylitol, który wcześniej zostanie zmielony w drobniejszą konsystencję
  • 150ml wody,
  • 50g + 30g wiórków kokosowych.

Przygotowanie

  1. Wyłóż tortownicę odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.
  2. Rozdrobnij herbatniki i przesyp do innego naczynia.
  3. Rozpuść masło i dodaj do niego rozdrobnione herbatniki, dokładnie wymieszaj do połączenia się tych dwóch składników. Następnie przełóż do tortownicy i ugnieć, a ścianki dociśnij na wysokość ok. 5cm.
  4. Rozpuść żelatynę w ok. 120 – 150ml wody.
  5. W mikserze (lub innym urządzeniu, którego używasz), wymieszaj na jednolitą masę twaróg z mleczkiem kokosowym. Następnie dodaj ksylitol lub cukier puder wraz z 50g wiórków kokosowych i ponownie dokładnie wymieszaj do równomiernego połączenia się składników.
  6. Zahartuj żelatynę i dodaj ją do masy. Wymieszaj. Po uzyskaniu jednolitej masy wylej ją do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Gdy powierzchnia będzie już równa, odstaw ciasto do lodówki na 10 minut.
  7. Następnie udekoruj powierzchnię równomiernie pozostałymi wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na kolejną godzinę.

Dodatkowe uwagi

Ja dodałam jako dekorację cukierki Rafaello, które świetnie skomponują się smakowo z sernikiem! Możesz użyć również migdałów lub płatków migdałowych. Ciasto podzieliłam na 16 kawałków.

Makro 1 kawałka w wersji z ksylitolem

Energia 251kcal
Białko 6g
Węglowodany 18g (w tym cukry 11g)
Tłuszcze 17g (w tym nasycone 13g)
Sól 0.15g
Kokosernik bez pieczenia
Kokosernik bez pieczenia

zainspiruj się na instagramie

Odkryj treści związane z lifestylem, self-care, pielęgnacją roślin domowych i pysznym jedzeniem. Dołącz, by czerpać inspiracje każdego dnia!

Obserwuj mnie na Instagramie

Komentarze (8)

  • Kinga 22 grudnia 2024

    Ja jestem maniakiem pierników, ale makowce też uwielbiam.
    Sernik wygląda i na pewno smakuje wspaniale.

  • jotka 23 grudnia 2024

    kokosernik wygląda bardzo świątecznie, nigdy nie łączyłam seta z kokosem 😉

  • Przypadkowe Rzeczy BLOG 31 grudnia 2024

    niesamowicie apetyczne zdjęcia! sernik jak rafaello niemal mi pachnie do ekranu 😀

  • a.trzcionka 12 stycznia 2025

    A jaki najlepiej twaróg ? 🙂

    • Martyna Korzeniec 14 stycznia 2025

      Ja zwykle używam do serników, również tych na zimno, twarogu sernikowego w wiaderku z Pilosa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*